De 5 pijlers van duurzaamheid
Ik zie duurzaamheid als een manier van denken en omgaan met zowel de natuur als de maatschappij. De natuur door duurzamer om te gaan met de productie en het verbruik van energie en water en een omslag te creëren in de wijze waarop wij ons voeden en deze voeding produceren. Kortom, efficiënter omgaan met de middelen die de wereldwijde natuur beschikbaar stelt. Maatschappelijk door mensen aan elkaar te verbinden. Polarisatie en individualisme spelen door diverse oorzaken een steeds grotere rol in onze lokale en wereldwijde maatschappij. Door mensen te waarderen voor wie ze zijn en mensen met gemeenschappelijke interesses of doelen te verbinden, creëren we een duurzamere maatschappij. Om duurzaamheid voor de horeca- en vrijetijdssector concreet te maken, werk ik met vijf duurzaamheidspijlers.
Circulaire economie
Alle producten die wij gebruiken zijn gemaakt van grondstoffen. Er zijn allerlei manieren om deze grondstoffen of het complete product na de levensduur te gebruiken voor een ander doel. Daarmee verkleinen we onze hoeveelheid afval en voorkomen we de winning van nieuwe grondstoffen en de daarbij komende milieubelasting. Daarnaast kan het financieel veel voordeliger zijn om producten te hergebruiken. We moeten daarvoor ons denkproces anders gaan inrichten. Dat begint bij de inkoop. Denk bij de aankoop van een product niet alleen aan het gebruik, maar ook aan wat je met het product na afloop van de levensduur gaat doen. Leg dit vast in je inkoopbeleid. Gebruik bij (ver)bouwen zo min mogelijk niet herbruikbare materialen. Leg dit vast in je (ver)bouwbeleid. Zo is de circulariteit van alle producten in jouw organisatie geborgd.
Gezonde voeding voor mensen en natuur
Gezonde voeding begint bij milieubewuste landbouw. En milieubewuste landbouw begint bij de bodem. De bodem is de voedingsbron voor de planten die op hun beurt onze voeding produceren. Allerlei organismen in deze bodem maken mineralen vrij, die door de plant aan onze voedingsmiddelen worden doorgegeven. De planten, de organismen, water en mineralen hebben een complexe samenwerkingsrelatie, wat we het ecosysteem noemen. Bestrijdingsmiddelen maken dit ecosysteem kapot, waardoor de productie van voeding minder efficiënt verloopt. Daarnaast komen de bestrijdingsmiddelen via het voedsel in ons lichaam terecht. Reden genoeg om de landbouw te verduurzamen en te stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De horeca- en vrijetijdssector kan de landbouwsector hierin ondersteunen door alleen biologisch geproduceerde producten af te nemen.
Geen verspilling
Verspilling is zonde! Veel producten die we normaal gesproken weggooien, kunnen we prima voor een ander doel gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan groente en fruit, waarvan de kwaliteit niet goed genoeg meer is om geserveerd te worden. In plaats van weggooien kunnen deze producten prima verwerkt worden in een smoothie. Ook voor gas, water en elektra geldt dat verspilling makkelijk kan worden tegengegaan. Verminder bijvoorbeeld de doorstroming van alle kranen, gebruik sensoren op je verlichting of zet de gaspitten pas aan als je deze gaat gebruiken. Leg deze procedures ook vast met instructies voor al je medewerkers. Zo is verspilling tegengaan goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.
Kansen voor iedereen
Iedereen is verschillend en dat maakt ons allemaal uniek. Deze verschillen in afkomst, talent en inzicht kunnen we benutten om onze organisaties nog beter te maken. Daarin betrekken we ook mensen voor wie kansen op de arbeidsmarkt minder vanzelfsprekend zijn. Zo zetten we onszelf en onze organisaties in om samen toe te werken naar een duurzame en inclusieve maatschappij.
Samen bouwen we aan een mooie toekomst
Verduurzamen begint bij jezelf, maar daar stopt het zeker niet. We reizen, handelen en communiceren wereldwijd en we eten producten uit alle delen van de wereld. Ook de problemen die ontstaan, zoals klimaatverandering, stoppen niet bij de grens. Het zou vreemd zijn als we dit proberen op te lossen door niet samen te werken. Naast de noodzaak van samenwerken doordat onze problemen grens overstijgend zijn, kom je samen ook veel verder. Zo bouwen we samen aan een mooie toekomst voor iedereen.
Maak vrijblijvend kennis met mij
Benieuwd naar wat ik voor jouw horeca of vrijetijdsonderneming kan betekenen?
Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.
Maak kennis met ons